Zomer 1974

Vier mannen met bovengemiddelde interesse in nostalgische zaken als antiek, boeken en tweedehands goederen nemen het initiatief om in Tilburg een wekelijkse ‘Rommel-, Antiek-, Kunst- en evenementenmarkt’ te organiseren. Wim Diemont, Marcel van den Hurk, Thomas Leeuwenberg en Ed Maas vragen hiervoor bij de gemeente Tilburg vergunningen aan. Praktisch tegelijkertijd valt bij de gemeente een zelfde verzoek op de mat, afkomstig van de broers George en Roald van Delft. De gemeentelijke bestuurders van Tilburg zijn positief over de ideeën en hun suggestie de twee partijen bij elkaar te brengen resulteert in de oprichting van de Stichting Kruikenmarkt Tilburg.

De eerste editie vindt plaats op de eerste zaterdag van maart 1975 en wordt luidkeels aangekondigd door een heraut te paard: “Hoort, zegt het voort..” : vanaf heden iedere zaterdag Kruikenmarkt op de Oude Markt in Tilburg. Deze markt was in die tijd een begrip. Wekelijkse optredens op het rijdende podium op de Oude Markt en een dertigtal kramen zorgden voor een gebeurtenis waar menigeen naar uitkeek. Ook beïnvloedde het binnen korte tijd de bezoekersstroom van de westelijke Heuvelstraat.

Eerste lustrum

In 1980 bestond de Kruikenmarkt 5 jaar. Het toenmalige bestuur van de Kruikenmarkt besloot om in het kader van het eerste lustrum een aantal bijzondere markten te organiseren. Zo was er een markt waar alle Tilburgse musea acte de presence gaven, er kwam een oldtimermarkt en last but not least een Vrijmarkt voor particulieren. Immers op de Kruikenmarkt mochten alleen handelaren verkopen die als zodanig stonden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Veel particulieren die ook wel wat wilden verkopen konden voor die tijd terecht bij een door de organisatie gecreëerde kraam die werd bemand door iemand van de Stichting. Bij de Kraam Publieke Inbreng werden ’s ochtends spulletjes ingebracht en ’s avonds kon men de onverkochte spullen weer ophalen terwijl de opbrengst van hun verkochte handel minus 15% werd uitbetaald. Deze kraam was een groot succes. En zo besloot het bestuur van de Kruikenmarkt dit succes bij de bijzondere markten te betrekken. De Stichting Kruikenmarkt bestaat sinds 2006 officieel niet meer.

MeiMarkt

Het eerste jaar was het aantal deelnemers van deze markt zo groot dat tot prolongatie werd besloten. De vrijmarkt besloeg op een gegeven moment de gehele Nieuwlandstraat. Echter, het succes van de handelaren was de winkeliers van de Nieuwlandstraat een doorn in het oog, de etalages waren niet goed meer te zien. Hierop werd besloten om de Nieuwlandstraat te laten liggen en een rondje te maken vanaf de Oude Markt. De winkeliers, de brandweer en de politie waren nog steeds niet tevreden met zoveel drukte en gedrang. De oplossing lag voor de hand en heeft van de MeiMarkt gemaakt tot was ze nu is: de markt werd verzet naar zondag.

Veel heeft het overigens niet gescheeld of de MeiMarkt was verhuisd “naar het buitenland”. De dreiging van een plotselinge verdubbeling van de gemeentelijke belastingen (precario) als ook de sterk stijgende reinigingskosten brachten ooit het voorbestaan van de MeiMarkt in gevaar. Gelukkig is de gemeente Tilburg nu MeiMarkt-minded en denkt met het bestuur mee om er een jaarlijkse happening van te maken!

Anno 2018

Wat begon in de Nieuwlandstraat in 1980, strekt zich nu na 39 jaar uit over de gehele Tilburgse binnenstad. Bewoners en horeca-exploitanten maken zich ieder jaar weer op voor dit traditionele gratis toegankelijk evenement dat tijdens het pinksterweekend ruim 110.000 bezoekers trekt. Op dit moment bestaat de MeiMarkt uit 750 kramen en 80 kinder-grondplaatsen. Het marktterrein beslaat de volgende pleinen en straten: Heuvelstraat, Heuvelplein, Frederikstraat, Oude Markt, Juliana van Stolbergstraat, Piusplein, Paleisring, Koningsplein, Stadhuisplein, Stadhuisstraat, Pieter Vreedestraat, Pieter Vreedeplein en Schouwburg Promenade.

 

Voor meer foto’s van de Kruikenmarkt : www.regionaalarchieftilburg.nl