Zomer 1974

Vier mannen met een bovengemiddelde interesse in nostalgische zaken als antiek, boeken en tweedehands spullen nemen het initiatief om in Tilburg een wekelijkse ‘Rommel-, Antiek-, Kunst- en Evenementenmarkt’ te organiseren. Wim Diemont, Marcel van den Hurk, Thomas Leeuwenberg en Ed Maas vragen hiervoor bij de gemeente Tilburg een vergunning aan. Praktisch tegelijkertijd valt bij de gemeente eenzelfde verzoek op de mat, afkomstig van de broers George en Roald van Delft. De gemeentelijke bestuurders van Tilburg zijn positief over de ideeën, en hun suggestie de twee partijen bij elkaar te brengen resulteert in de oprichting van Stichting Kruikenmarkt Tilburg.

De eerste editie vindt plaats op de eerste zaterdag van maart 1975 en wordt luidkeels aangekondigd door een heraut te paard: “Hoort, zegt het voort… Vanaf heden iedere zaterdag Kruikenmarkt op de Oude Markt in Tilburg!” Deze markt is in die tijd een begrip. Wekelijkse optredens op het rijdende podium op de Oude Markt en een dertigtal kramen zorgen voor een gebeurtenis waar menigeen naar uitkijkt. Ook beïnvloedt het binnen korte tijd de bezoekersstroom in de westelijke Heuvelstraat.

Eerste lustrum

In 1980 bestaat de Kruikenmarkt vijf jaar. Het toenmalige bestuur van de Kruikenmarkt besluit om in het kader van het eerste lustrum een aantal bijzondere markten te organiseren. Zo komt er een markt waar alle Tilburgse musea acte de présence geven, een oldtimermarkt en, last but not least, een vrijmarkt voor particulieren. Op de Kruikenmarkt mochten immers alleen handelaren verkopen die als zodanig stonden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Veel particulieren die ook wel wat wilden verkopen, konden voor die tijd terecht bij een door de organisatie bemande kraam. Bij de kraam “Publieke Inbreng” werden ’s ochtends spulletjes gebracht, die ’s avonds weer konden worden opgehaald terwijl de opbrengst van de verkochte handel minus 15% werd uitbetaald. Deze kraam was een groot succes, en dus besloot het bestuur van de Kruikenmarkt dit bij de bijzondere markten te betrekken. De Stichting Kruikenmarkt bestaat sinds 2006 officieel niet meer.

MeiMarkt

Bij de eerste editie van de vrijmarkt voor particulieren is het aantal deelnemers zo groot dat tot prolongatie wordt besloten. De vrijmarkt beslaat op een gegeven moment de gehele Nieuwlandstraat. Het succes van de handelaren is de winkeliers van de Nieuwlandstraat echter een doorn in het oog, want hun etalages zijn niet goed meer te zien. Hierop wordt besloten de Nieuwlandstraat te laten liggen en een rondje te maken vanaf de Oude Markt. Maar de winkeliers, de brandweer en de politie zijn nog steeds niet tevreden met zoveel drukte en gedrang. De oplossing ligt voor de hand: de markt wordt verzet naar zondag.

Veel heeft het overigens niet gescheeld of de MeiMarkt was verhuisd naar “het buitenland”. De dreiging van een plotselinge verdubbeling van de gemeentelijke belastingen en de sterk stijgende reinigingskosten brachten ooit het voortbestaan van de MeiMarkt in gevaar. Gelukkig is de gemeente Tilburg nu MeiMarkt-minded en denkt met het bestuur mee om er een jaarlijkse happening van te maken!

Anno 2023

Wat begon in de Nieuwlandstraat in 1980, strekt zich nu na meer dan veertig jaar uit over de gehele Tilburgse binnenstad. Bewoners en horeca-exploitanten maken zich ieder jaar weer op voor dit traditionele, gratis toegankelijke evenement dat tijdens het Pinksterweekend ruim 110.000 bezoekers trekt. Op dit moment bestaat de MeiMarkt uit ruim 500 kramen en 80 kinder-grondplaatsen. Het marktterrein beslaat de volgende pleinen en straten: Heuvelstraat/-plein, Frederikstraat, Oude Markt, Juliana van Stolbergstraat, Piusplein, Paleisring, Monumentstraat, Koningsplein, Stadhuisplein/-straat, Pieter Vreedestraat-/-plein, Katterug, Emmapassage/-straat en de Schouwburgpromenade.

Kijk voor meer foto’s van de Kruikenmarkt op: www.regionaalarchieftilburg.nl